Scroll Top

Ik was ook een eenzame jongere

https://www.jijhoorterbij.nl/wie-ben-ik/

Ik voel me eenzaam.

“Echt? Voelde jij je eenzaam? Daar heb ik nooit iets van gemerkt.” Dit krijg ik vaak van mensen te horen. En het klopt, sommige dingen spreek ik nou eenmaal niet zo makkelijk uit. En vertellen dat ik me eenzaam voelde, was daar één van. Toen ik jong was, voelde ik me anders dan de rest. Ik was jaloers op mijn klasgenoten die zonder schaamte of angst durfden te spreken in het openbaar. Dat durfde ik echt niet. Doodeng vond ik het om ook maar iets te zeggen, en werd al bang bij de gedachte dat iedereen naar me keek.

Ik was een goede leerling, zag er normaal uit, had normale kleren en kom uit een fijn gezin. Niets om je voor te schamen, maar toch was ik zo onzeker als de pest. Al die jaren bleef ik op de achtergrond en zei weinig. Was dat de reden dat anderen mij niet zagen staan? Ik had geen idee. Misschien was ik gewoon stom, dat begon ik steeds vaker te geloven. Hoe minder aandacht ik kreeg, hoe minder zelfvertrouwen ik had. En ook al had ik zelfs wel eens verkering, toch voelde ik me eenzaam, alleen en niet gezien. Ik werd nooit spontaan uitgenodigd voor een feest of een avondje borrelen. Daar kwam ik altijd later achter, dat ik iets gemist had. En dan dacht ik: “waarom hebben jullie mij niet gevraagd?”. Maar die vraag durfde ik nooit te stellen, bang om afgewezen te worden.

Ik werd steeds eenzamer.

Ik voelde me steeds kleiner en eenzamer worden, maar ik bleef volhouden, mijn hoofd omhoog en mijn schouders recht. Wanneer ik wel mee werd gevraagd, paste ik me zo goed mogelijk aan en deed ik me zo leuk mogelijk voor. Alles om er maar bij te horen. Doodvermoeiend natuurlijk en ik hield het niet lang vol. Toen ik 20 was, ben ik op zoek gegaan naar hulp. De onrust in mezelf werd te groot. Al na een paar gesprekken verdween de onrust en werd het weer wat lichter om mij heen. Langzaam, beetje bij beetje, ging de zon weer schijnen, kreeg ik meer vertrouwen in mezelf en voelde ik me minder alleen. Het gevoel dat je er alleen voor staat, is niet fijn. En zelfs al heb je veel mensen om je heen, ook dan kun je je eenzaam voelen.

Wat kan je doen tegen eenzaamheid.

Wat ik als eerste geleerd heb toen ik uit het dal van eenzaamheid klom: Luister naar je zelf! Zorg er voor dat je naar je eigen stem luistert en kijk goed naar wat jij nodig hebt, niet naar wat anderen van jou verwachten. En wat daarna heel belangrijk is: Zoek gelijkgestemden! Vind mensen die dezelfde interesses hebben en jou inspireren. Je kunt ze vinden bij een vereniging, cursus, een sportclub of misschien voel jij je fijn bij mensen op spiritueel gebied. Wanneer je je omringt met gelijkgestemden, voel je je direct minder alleen. Je bent oké, want er zijn meer mensen zoals jij.

Niemand hoeft eenzaam te zijn.

Daarom ben ik ‘JIJ hoort er bij’ gestart. Zodat het voor jou makkelijk en laagdrempelig is om gelijkgestemden te vinden. Niemand hoeft zich hier alleen te voelen.  Wanneer je je aansluit bij de members van mijn website, vind je allemaal mensen zoals jij. Jongeren met gevoelens van eenzaamheid. Een eerste stap, zodat ook voor jou de zon weer gaat schijnen. Ik hoop je snel te ontmoeten!

Wie ben ik