Scroll Top

Eenzaamheid bij jongeren

eenzaamheid bestaat niet

Eenzaamheid onder jongeren.

Jongeren zijn niet eenzaam….denken de meeste mensen. En juist daarom is het voor veel, heel veel, jongeren zo ontzettend moeilijk om over hun eenzaamheid te praten.

Jongeren zijn niet eenzaam want die gaan naar school, of spelen bij een sportclub, of hebben werk met leuke collega’s. Jongeren staan in de bloei van hun leven en zijn dus niet eenzaam. Dat is wat heel veel mensen denken, maar helaas is de werkelijkheid anders.  Jongeren en jongvolwassene (13 t/m 25 jaar) zitten ook achter de geraniums te wachten om gezien te worden, wachten op een praatje,  wachten om ergens bij te horen. Wij Nederlanders bellen niet zomaar bij iemand aan en zeggen ‘he je zit alleen, ga je mee?’

Contact met anderen is een basisbehoefte van de mens. Voor de één is die behoefte natuurlijk groter dan voor de ander, maar allemaal hebben we andere mensen nodig.  Dus als jij zegt ‘he ik voel me niet prettig want ik mis sociale contacten’ is dat dus niet raar of stom, maar volkomen normaal. Je eenzaam voelen is dus op zich geen probleem, maar je moet er wel zelf wat aan doen.

 Wat is eenzaamheid eigenlijk.

Ben ik de enige die zich eenzaam voelt? Ben ik stom omdat ik geen vrienden heb? Ben ik de enige van mijn leeftijd die alleen thuis zit in het weekend? Het antwoord is nee. Er zijn nog duizenden jongeren die alleen thuis zitten. Jongeren die geen uitzicht hebben op een leuk uitje, niemand om eens mee af te spreken, niemand om eens mee te bellen.

Wat is eenzaamheid eigenlijk? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen met de mensen om je heen. Je kan je dus ook ontzettend eenzaamheid voelen in een grote groep mensen. Als jij hele andere interesses en behoeftes hebt dan de mensen in die groep kan je je behoorlijk eenzaam voelen. En geloof me….eenzaamheid doet pijn. Verschrikkelijk veel pijn.

Kan je wel zelf uit de eenzaamheid komen?

Als jij sinds korte tijd eenzaamheid ervaart kan je daar nog uitkomen. Pak jezelf bij de kladden, geef jezelf een schop onder je kont en zie jezelf als het mooist mens op deze aarde. Geloof dat je goed bent zoals je bent. Pak de kansen die voor je liggen….en anders creëer je je eigen kansen. Maak plannen voor de toekomst en kijk of je de zon weer kan zien schijnen. Ik zal je zeggen waarom dat zo belangrijk is. Als jij langer dan een jaar eenzame gevoelens ervaart treed er hersenverandering op. Meteen vanaf het moment dat je je eenzaam voelt, gaan je hersenen anders functioneren. Je voelt je minder prettig, blijft liever binnen dan dat je er op uit gaat en zondert je nog meer af. Jouw hersenen creëren dit voor jou, oftewel er treed dus hersenverandering op. Want hé…zo was je helemaal niet. Wat gebeurd er nou opeens met jezelf, waarom voel je je zo. Zo’n verandering betekend dat je in actie moet komen al voelt dat heel tegenstrijdig natuurlijk. Als je dit patroon niet binnen een korte periode, sowieso binnen een jaar, aanpakt zijn deze verandering in jouw hersenen permanent geworden. Probeer er dan nog maar eens zelf uit te komen.

Wat gebeurd er als je langer dan een jaar eenzaamheid ervaart?

Als jij eenzaamheid te laat aanpakt kan er dus hersenverandering optreden. Maar ja, hoe erg is dat? Nou, geloof mij dat is niet prettig want:

  • Je kan gezichten niet meer goed beoordelen en denkt dat iedereen die jou aankijkt jou niks vindt. Je wordt achterdochtig en trekt je nog meer terug.
  • Je hormoonhuishouding raakt ook in de war. Hierdoor kan het zijn dat je geen geluksgevoel meer ervaart als je met andere mensen samen bent. Dus de behoefte om ander mensen op te zoeken wordt steeds minder. En ja, ook bij mannen gaan deze hormonen een achtbaan in en wordt het overhoop gehaald.
  • Je IQ gaat er zelfs door achteruit. Jouw IQ kan zo’n 10 a 12 punten lager worden en dat wil je toch zeker niet. Volgens mij wil je juist slim en goed overkomen dus voldoende reden om de eenzaamheid snel aan te pakken. *

Wat kan je nu doen tegen eenzaamheid?

Gevoelens ervaren van eenzaamheid is een signaal dat er iets moet gebeuren. Net als wanneer je honger hebt en je buik begint te rommelen. Duidelijk signaal dat je eten nodig hebt om van dat vervelende gevoel af te komen. Dat is met eenzaamheid net zo. Je moet jezelf gaan voeden zodat het vervelende gevoel in je lijf minder wordt.

Wat belangrijk is is om te kijken welke interesses heb je? Hou je van muziek maken, of van boeken lezen, hou je van schaatsen of juist van films bekijken in de bioscoop. Als je weet waar jouw interesse ligt kan je kijken bij welke groepen jij kan aansluiten. In deze groepen deel je de interesses met elkaar wat ervoor kan zorgen dat je snel met iemand klikt.

Schiet de angst al door je lijf bij het woord groepen? Het kan zijn dat je het mega spannend vindt om je aan te sluiten bij een groep. Vast ben je bang dat je als enige nieuw in een groep komt, of dat anderen jou stom gaan vinden, of weet je niet zo goed wat je moet zeggen. Je kan duizend redenen opnoemen waarom je het niet zou doen, maar één goede reden is genoeg om zoiets nieuws wél aan te pakken. Geloof in die ene reden waarom het wel een goed idee is. Kijk eventueel of je de eerste keer iemand mee kan nemen, of kijk of je alvast online met iemand kennis kan maken die jou de eerste keer onder de vleugels meeneemt. Denk zoveel mogelijk in kansen om jouw doel te behalen.

Aansluiten bij zo’n groep kan een eerste stap zijn. Vind je het te spannend om die stap te zetten dan kan je eerst de training ‘Praatjes maken’ volgen. In deze online training leer je in 6 stappen hoe je moeiteloos een praatje met anderen kan maken. In de eerste stappen gaan we kijken naar jouw angst en overtuiging die zorgen dat jij het maken van een praatje uit de weg gaat. Deze training is online dus veilig vanuit je eigen huis, maar ook met persoonlijke support van  mij.

Uit de eenzaamheid komen is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. Jij hebt de touwtjes in handen. Zet m op!

Liefs van Siona.

 

*Jeanette Rijks – boek: eenzaamheid snappen