fbpx

Oorzaken van eenzaamheid bij jongeren & tips

Waarom jongeren zich eenzaam voelen verschilt. Bij tieners (12-18 jaar) zijn onder andere liefdesverdriet, gepest worden, nergens bij horen en op zoek gaan naar zichzelf de belangrijkste redenen voor een gevoel van eenzaamheid. Bij de groep ouder dan 18 jaar zijn vooral werkloosheid en geen geschikte partner kunnen vinden de hoofdmotieven voor eenzaamheid bij jongeren. Volgens een onderzoek van TNS NIPO heeft 20% van de tieners wel een keer met eenzaamheid te maken en eenzaamheid bij jongeren boven de 18 jaar zit op 30%.

 

Tip 1: Erken je eenzaamheid bij jongeren

Een van de beste manieren om eenzaamheid op te pakken is erkennen dat je er last van hebt.

 

Tip 2: Onderneem dingen

Thuis zitten kniezen en niets doen, is niet de oplossing voor je eenzaamheid.

 

Tip 3: Beperk je social media activiteiten

Het blijkt dat een gebrek aan vrienden in de echte wereld een euvel is dat eenzaamheid bij jongeren in de hand werkt. Terwijl het aantal online contacten zeer groot is. Herken je dat? Misschien is het goed minder tijd in je social media te investeren en meer tijd te stoppen in het maken van nieuwe vrienden of het aanhalen van vriendschapsbanden in de ‘echte’ wereld. Want, alleen online vrienden hebben kan bijdragen aan je eenzame gevoel. Ze knuffelen je niet en slaan ook geen fysieke arm om je heen.

 

Tip 4: Ontplooi nieuwe initiatieven

Ook nieuwe dingen doen, is een probaat medicijn om eenzaamheid tegen te gaan. Want thuis zitten kniezen en toegeven aan je eenzaamheid zorgt dat je je eigenlijk alleen maar ellendiger voelt. Daarbij bestaat de kans dat je in een depressie belandt. Dus, raap jezelf bij elkaar .De nieuwe kennis die je opdoet en de mensen die je ontmoet geven je nieuwe impulsen.

 

Hulp zoeken bij eenzaamheid? Doen!

Kamp je met eenzaamheid? Jongeren, tieners, volwassenen en/of ouderen? Het overkomt iedereen wel eens. Zit niet bij de pakken neer, maar kom in actie. Eenzaamheid bij jongeren neemt de laatste jaren toe.  Ga zeker niet thuis zitten kniezen, maar zoek contact met anderen. Probeer je eenzaamheid bespreekbaar te maken. Je bent echt niet de enige. Lukt het je niet om de gevoelens van eenzaamheid van je af te schudden? Raadpleeg dan je huisarts voor professionele hulp.

 

Bron: Albert Sonnevelt