Scroll Top

Wist je dat eenzaamheid bij jongeren groot is?

Wist je dat eenzaamheid bij jongeren groot is? Uit een eerder onderzoek bleek dat één op de drie jongeren zich alleen voelt.  Zij vinden het vaak moeilijk om de eenzaamheid zelf te doorbreken. Ze hebben angst om afgewezen te worden en ervaren dat zij weinig ‘echte’ vrienden hebben. Herken je dit? Ben je zelf een jongere die last heeft van eenzaamheid? Of merk je dat een zoon of dochter met eenzaamheid kampt?

Eenzaamheid bij jongeren gaat vaak gepaard met gevoelens van zich onbegrepen voelen en verdrietig zijn. Hoe ga jij om met eenzaamheid? Zonder jij je af of zoek je jouw toevlucht tot andere afleidingen. Sommigen zoeken afleiding in drank, drugs, gamen, gokken of andere spannende activiteiten. Helaas levert dit alleen een korte verdrijving van eenzaamheid op. Om de oorzaak van je eenzaamheid aan te pakken, zul je de wortels moeten achterhalen, maar hoe doe je dat? Praten over je eenzaamheid is een eerste stap in de goede richting.

Eenzaamheid bij jongeren is van alle tijden, maar in de huidige tijd van social media en multimedia krijgt eenzaamheid een andere plek. Enerzijds nemen je contactmogelijkheden en je netwerk toe, anderzijds blijven relaties beperkt tot contact via social media en multimedia. Kortom, je hebt wel veel relaties en contacten, maar zij brengen geen of weinig voldoening. Wanneer jij je eenzaam voelt is het moeilijk om initiatief te nemen en contacten op te doen en relaties te verdiepen. Dit werkt qua zelfvertrouwen weer averechts, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Zeker wanneer je om je heen ziet hoe dit anderen wel goed vergaat.

Bron:  Hulp Online Den Haag